باید خاطر نشان كنیم رویكردی (approach) که در درس گذشته آن را ذکر کردیم نباید یک حقه سریع (quick trick) برای افزایش ناگهانی نمره تلقی شود. چیزی كه در اینجا به شما پیشنهاد خواهیم کرد به حرف راحت است اما استفاده ماهرانه (skillful use) از زبان برای انجام موثر آن ضروری است.
زبان از جمله مهارتهایی است كه شما به مرور زمان و با تمرینهای عملی حساب شده (deliberate practice) میتوانید در وجود خود پرورش دهید (develop). مجددا با صراحت به شما یادآوری میکنیم كه رایتینگ به این سبک و سیاق را باید به عنوان یک تمرین آموزشی در نظر بگیرید كه تا حدی شبیه چرخهای كمكی دوچرخه است و باعث میشود هنگام یاد گرفتن دوچرخه سواری به تدریج اعتماد به نفستان بالا رود تا نهایتا بدون آنها بتوانید به كارتان ادامه دهید. پس این شیوه را تنها به عنوان راهی برای تمرین دادن خودتان در جهت یادگیری رایتینگ منطقی و خطی (logical and liner) در نظر گرفته و از آن به عنوان یک استراكچر از پیش آماده (set structure) تقلید نكنید زیرا در آن صورت رایتینگ شما مكانیكی خواهد شد.
رانندگی كردن احتمالا مثال درستتری برای قیاس (analogy) ما در اینجاست. وقتی برای نخستین بار یاد میگیرید كه یک ماشین دنده ای برانید، پاهای شما باید انجام كاركردها یا نقشهای (function) جدید را یاد بگیرند. یک پا باید در صورت لزوم روی پدال گاز یا ترمز فشار بیاورد در حالیكه پای دیگر كلاچ را كنترل میكند. رانندگان ماهر پدالها را بدون فكر كردن درباره آنها كنترل میكنند (operate) اما هنرآموزان رانندگی (learner drives) با آنها كلنجار رفته و مجبورند روی این كنشهای مقدماتی (basic actions) تمركز كنند ازین رو اغلب ماشین به لرزش می افتد (jerk) و میپرد (hop). بعد از تمرینهای عملی زیاد این حركت ها خودكار (automatic) شده و ماشین نرم و روان (smoothly) حركت میكند. با رسیدن به این مرحله راننده دیگر ناچار نیست درباره پاهایش فكر كند بلكه در عوض میتواند روی مسیری كه در آن در حال حرکت است تمركز كرده و به شرایط موجود در جاده یا خیابان واكنش نشان دهد.
بنابراین آن قدر استفاده از استراكچر P.E.E.L را در عمل تمرین كنید تا ملكه ذهنتان (natural for you) شود و بتوانید بدون فكر كردن آن را انجام دهید. اینگونه در طی آزمون خواهید توانست نرم و روان (smoothly) بنویسید همچنین کمک میکند تا تمركزتان (focus) را حفظ کرده و زبانتان را با سوال خاصی كه در روز امتحان برایتان طرح كرده اند متناسب كنید (adopt).
اگر هدفتان گرفتن نمره ای از بند 8 یا 9 است باید این مهارت را حتی بیش از این پرورش بدهید (develop further) تا پاسختان طبیعی تر باشد. برای كمک گرفتن در این زمینه به sample answers در سری کتابهای Cambridge Practice Test Books مراجعه کرده و بكوشید در هر پاراگراف این موارد را شناسایی كنید.
چنان كه خواهید دید، یک نویسنده انگلیسی زبان میتواند این كار را بسیار طبیعی و با ظرافت انجام دهد و این همان مهارتی است كه شما برای دستیابی به بند 9 باید پرورش (development) آن را هدف خود قرار دهید (aim).
ایده كلیدی:
گامهای كلیدی در هر پاراگرافی كه شما می نویسید عبارت اند از مطرح كردن یک نقطه نظر یا نكته (make a point)؛ گسترش دادن (expand) براساس آن نقطه نظر و نشان دادن اینكه چگونه این نكته یا نقطه نظر با پرسش آزمون در پیوند است.
رایتینگ را طبق یک برنامه منظم روزانه تمرین كنید حتی روزی یک ربع هم میتواند مفید باشد. یک پاراگراف بنویسید و در آن نكتهای یا نقطه نظری را مطرح كنید (make a point)، آن نكته یا نقطه نظر را توضیح دهید یا گسترش دهید (explain or expand on the point) و سپس آن را به سوال آزمون ربط دهید (Link the point back to the question).
یكی از نقاط شروع، مرور كردن essay های قدیمی و بازنویسی پاراگراف هایتان است. در صورت امكان پاراگرافهای بازنویسی شدهتان را به یک دوست نشان داده و توضیح دهید هر جمله چه كاری انجام میدهد و چگونه با سوال پیوند (link) دارد. هرچه بیشتر این كار را انجام دهید به همان نسبت با سرعت بیشتری تبدیل به عادتی خودكار (automatic) در وجود شما خواهد شد.
یادتان باشد تنها سوالات writing task معتبر (authentic) شما را وادار میكنند مهارتهایی كه باید در آزمون نشان دهید را به كار ببرید. این فكر وسوسهتان نكند “حالا كه تمام Cambridge Practice Test ها را تمام كرده ام، پس دنبال writing task های اینترنتی بگردم” این Task ها اغلب برای پشتیبانی از یک دیدگاه شخصی (personal view) درباره تیپهای مختلف سوال نوشته میشوند.
به همین ترتیب نباید فریب این ترفند را بخورید و task های به اشتراک گذاشته شده در اینترنت را به عنوان سوالات واقعی (actual) از آزمونهای اخیر (resent tests) در نظر گرفته و آنها را معتبر (authentic) بدانید. كار مفیدتر آن است كه Task های قبلی تان را مرور کرده و سعی كنید این بار آنها را از یک دیدگاه متفاوت (different point of view) بنویسید. برای مثال، اگر پاسخ اول شما با دیدگاههای ارائه شده در سوال موافق بوده است، اینبار پاسخ دیگری بنویسید كه بیطرف (neutral) یا مخالف باشد (disagrees).
یک تمرین مفید دیگر، نگاه كردن به پرسشهایی است كه معمولا (typically) در بخش 3 آزمون اسپیكینگ پرسیده میشوند و استفاده از آنها به عنوان prompt برای نوشتن پاراگرافهای تمرینی (practice paragraphs) می تواند کمک کننده باشد.
حتما هنگام مطالعه زبان در سطح advanced باید ببینید كه مهارتهای مختلف با هم پیوند دارند (are linked). در تمام دوره های رایگان، حسن (benefit) متنوع خواندن (reading widely) را به شما متذکر شدهایم و در این دوره شاهد هستید که چطور مهارتهای لیسنینگ (Listening) و اسپیكینگ (Speaking) می توانند بر رایتینگ (Writing) شما نیز تاثیر گذار (impact) باشند.